Πρόκειται για κλάδο της κλινικής ψυχολογίας με σκοπό την υποστήριξη και βελτίωση της σχέσης καθώς και την επίλυση των συγκρούσεων.

Η συμβουλευτική γάμου – διαζυγίου είναι ανάγκη ή μόδα? Τα ποσοστά ικανοποίησης κλινικών συμβουλευτικής γάμου στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ανέρχονται στο 91.2%. Καλύτερη υγεία δήλωσε το 63.1% και βελτίωση σχέσεων με παιδιά το 74.6%. (JMFT USA Journal of Marital and Family Therapy). Στην Ελληνική πραγματικότητα το ποσοστό ικανοποίησης ανέρχεται περίπου στο 70%. Αυτό που θα πρέπει να είναι σαφές είναι οτι ο κλινικός ψυχολόγος δεν διορθώνει τον γάμο. Είναι σύμβουλος.

Έχουμε ακούσει, δεί, διαβάσει χιλιάδες ιστορίες αγάπης, έρωτα και αντίστοιχες είναι και οι ιστορίες που ακολούθησαν μετά το γάμο. Την θέση του ενθουσιασμού και της πρόκλησης παίρνει η αβεβαιότητα και η ρουτίνα. Η καθημερινότητα συνθλίβει βασιλοπούλες και βασιλόπουλα. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις αντικαθίστανται απο πυτζάμα – παντόφλα. Η βάσανος της συγκατοίκησης είναι ουσιαστική για την μετέπειτα πορεία. Αν και αυτή ακόμη κινδυνεύει να καταστραφεί μέσα σε οικονομικές συμπληγάδες, ασύμβατες προσωπικότητες, συγκρουόμενες πεποιθήσεις.

Στην Ελλάδα και στην περίοδο της ‘‘κρίσης’’ (2008-2018), τα διαζύγια έφτασαν το εντυπωσιακό 47%. Πολλοί ‘‘διαλυμένοι γάμοι’’ κρατήθηκαν λόγω οικονομικών δυσχερειών και οι ευτυχισμένοι γάμοι ανέρχονται στο πολύ μικρό 4-5%.

Ο γάμος θα έπρεπε να είναι μια εξαιρετικά συνειδητοποιημένη απόφαση. Όχι ενθουσιασμός ή επίλυση αναγκών. Τα αρχικά στάδια του έρωτα και της έντονης σεξουαλικής έλξης σταδιακά μετατρέπονται σε βαθύτερα συναισθήματα αγάπης, εκτίμησης, οικογένειας, κοινής πορείας.

Οι αρχικές απολαύσεις μίας σχέσης, αντικαθίστανται σταδιακά με απολαύσεις βαθύτερες. Αυτό απαιτεί την συγχώνευση των ατόμων της σχέσης. Απαιτεί την ουσία. Το άγγιγμα ψυχής. Η αγκαλιά που ‘‘βάζει τον κόσμο στη θέση του’’.

Συνεπώς μια σχέση ενέχει δέσμευση για έρωτα. Ο γάμος είναι ενσυνείδητη επιλογή κοινής πορείας. Ο συγκερασμός αποτελεί το ιδανικό.

Η συμβουλευτική γάμου είναι επέμβαση που πρέπει να γίνεται νωρίς πρίν διαβρωθούν ουσιαστικά θεμέλια στην σχέση ενός ζευγαριού.

Εδώ θα πρέπει να γίνει διαχωρισμός με την παρανόηση της έννοιας συμβουλευτική γάμου. Για αρκετά ζευγάρια αυτό εκ παραδρομής ισοδυναμεί με την συμβουλευτική διαζυγίου. Η συμβουλευτική και στις δύο περιπτώσεις γίνεται μόνον οικοιοθελώς. Κανένας δεν μπορεί να εξαναγκαστεί σε συμβουλευτική, διότι είναι βέβαιο οτι δεν θα επιτευχθεί κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Σημαντικό στοιχείο μέσα στο γάμο δεν είναι ο τρόπος που συμφωνεί ένα ζευγάρι, αλλά ο τρόπος που διαφωνεί. Ο τρόπος που μαλώνει. Ο τρόπος που διαπληκτίζεται. Η διαχείριση του θυμού, της οργής, των νεύρων. Αυτά θα φέρουν την επιτυχία στη σχέση και όχι οι εύκολες συμφωνίες.

Η συμβουλευτική και του γάμου και του διαζυγίου θέλει προθυμία, αποδοχή, συγχώρεση.

Η συμβουλευτική γάμου και διαζυγίου είναι δίοδος. Είναι δίαυλος επικοινωνίας.

Στις μέρες μας οι σχέσεις είναι διαφορετικές απο ότι στο παρελθόν. Και ο γάμος επίσης. Η ωριμότητα, η ικανότητα για δέσμευση, η αξιοπιστία είναι πυλώνες ουσιαστικής σχέσης. Το ξεκάθαρο βλέμα στην πραγματικότητα είναι θεμέλιος λίθος για μια καλή σχέση. Συνήθως οι άνθρωποι στην αρχή των σχέσεων βλέπουμε στον άλλο, αυτά που θέλουμε εμείς να δούμε και όχι την πραγματικότητα. Η οποία όμως είναι εκεί και μας περιμένει. Σύντομα θα μας συστηθεί με οδυνηρό τρόπο.

Τελικά ερωτευόμαστε, παντρευόμαστε, χωρίζουμε ανθρώπους ή καταστάσεις?

Στην συμβουλευτική γάμου – διαζυγίου, το αρχικό ερώτημα της κλινικής ψυχολόγου είναι το αν το ζευγάρι θέλει να είναι μαζί. Οχι αν πρέπει, αλλά αν θέλει.