Σκοπός είναι η αναγνώριση και επίλυση των προβλημάτων της σύγχρονης οικογένειας. Ξεκινώντας απο την ατομική εξέλιξη και πρόοδο, απο το ”εγώ” στο ”εμείς”. Τι συμβαίνει με τις διαπροσωπικές σχέσεις μετά το γάμο; Ο χρόνος προκαλεί μόνο φθορά? Προβλήματα στο ζευγάρι. Η ”σπουδαία τέχνη” της επικοινωνίας. Επικοινωνώ σημαίνει ακούω. Διεκδίκηση. Συνήθεια. Ρουτίνα. Θυμός. Ενοχή.

Η συμβουλευτική απευθύνεται σε ζευγάρια που η κοινή ζωή τους και η σχέση τους μετά το γάμο χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις και έλλειψη επικοινωνίας. Τα αρχικά συναισθήματα, έρωτα, αγάπης και ενθουσιασμού, αντικαθίστανται σταδιακά απο συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού.

Η καθεμία γονιδιακά κληροδοτημένη ψυχολογική ”περιουσία” που κουβαλάει καθένας εκ των μελών της σχέσης δημιουργούν μια καινούργια κατάσταση που πρέπει να λειτουργήσει προς όφελος όλων. Πώς δυναμώνει η συντροφική σχέση? Είναι πάλη ανάμεσα στα δύο φύλα?

Παρέμβαση για την καταστολή των αρνητικών συναισθημάτων και την ανατολή όλων των θετικών. Εκπαιδευόμαστε στην επίλυση προβλημάτων και όχι στη διαιώνισή τους.

Από σύντροφος γίνομαι γονιός. Συνειδητή επιλογή ή βιολογική ακολουθία? Όρια στην οικογένεια και στα παιδιά. Αυτοσεβασμός, αυτοεκτίμηση, πειθαρχία των παιδιών.

Ο τρόπος που ο καθένας απο εμάς μεγάλωσε και τα βιώματά του μέσα στην οικογένεια απο την οποία προέρχεται δημιουργούν την βάση των σχέσεων μέσα στη δική του οικογένεια. Τα πρότυπα – ρόλοι τα οποία καλούμαστε να ”παίξουμε” μέσα σε μία οικογένεια βασίζονται εν πολλοίς στα πρότυπα που έχουμε λάβει απο το περιβάλον στο οποίο μεγαλώσαμε.

Οι χαρακτήρες, οι επιθυμίες, η κοινωνικότητα, οι ανάγκες κάθε συντρόφου αλλά και οι αλλαγές που συμβαίνουν κατα το έγγαμο βίο (γέννηση παιδιών, θάνατοι παππούδων, σχέσεις με συγγενείς, εφηβεία, ενηλικίωση, οικονομικά θέματα, αποκατάσταση εργασιακή, μετανάστευση, απώληση) προκαλούν εμπόδια και δυσκολίες στο ζευγάρι.

Η έλλειψη κατανόησης, η σταδιακή απώλεια συναισθηματικής πληρότητας, η μειωμένη ικανοποίηση των μελών, φέρνουν εκνευρισμό, συγκρούσεις και ανασφάλεια. Ακόμα και με την σιωπηλή απόκρυψη αυτών των αρνητικών συναισθημάτων, η ”αύρα” που αναδύουν είναι τόσο δυνατή, που είναι θέμα χρόνου για το πότε θα εκραγεί η βραδυφλεγής βόμβα για να ολοκληρώσει μια καταστροφή. Αναπόφευκτα άμαχοι και παιδιά θα ”χαθούν” μέσα στον ”πόλεμο.

Σκοπός είναι η επίλυση των ψυχολογικών ποροβλημάτων . Έτσι αίρωνται τα εμπόδια που θα σταματήσουν μια ευχάριστη, δυναμική, παραγωγική ζωή. Γεννιέται απόλαυση, συντροφικότητα, εκτίμηση, θαυμασμός, εμπιστοσύνη και συνεπώς η κοινή ζωή μετατρέπεται σε χαρά και ευτυχία.

Ανεξάρτητα απο την τελική έκβαση (κοινή ζωή ή χωριστοί δρόμοι), η κοινή τους εμπειρία παραμένι παρακαταθήκη – πυλώνας για επόμενες σχέσεις, αλλά κυρίως για την ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Τελικός σκοπός είναι η αποκατάσταση. Η σύνδεση των μελών. Η δημιουργία δυνατής και λειτουργική ομάδας. Η θεραπευτική συμμαχία.