Η ύπνωση είναι γνωστή απο την αρχαιότητα σε Αίγυπτο, Ελλάδα, Κίνα και Ινδία για τα θεραπευτικά της αποτελέσματα. Στην αρχαία Ελλάδα μάλιστα υπάρχουν αναφορές στην “υπνωτική έκσταση” της Πυθίας κάτι ανάλογο με την σημερινή υπνωτική κατάσταση trance και την θεραπευτική του Ασκληπιού που περιελάμβανε ανάμεσα σε άλλες τελετές κάθαρσης την περίφημη “εγκοίμηση” και τον λόγο. Φαίνεται λοιπόν ότι ήδη απο την αρχαιότητα ήταν γνωστή η δύναμη του νου, της φαντασίας και της υποβολής, των βασικών στοιχείων της ύπνωσης.
Η σύγχρονη κλινική ύπνωση είναι μια αναγνωρισμένη μέθοδος απο την επιστημονική κοινότητα (American Psychiatric Association) με έρευνες που αποδεικνύουν τις μεταβολές που πραγματοποιούνται στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατα τη διάρκεια των συνεδριών.
Η Βιοθυμική θεραπεία είναι μια απο τις πλέον εξελιγμένες θεραπείες Υποσυνειδήτου καθώς το θεωρητικό της υπόβαθρο και οι πρακτικές της στηρίζονται στις τελευταίες έρευνες πάνω στη νευροβιολογία του συναισθήματος και τις θεωρίες της επιγενετικής. Η Βιοθυμική παρέχει μια ευέλικτη θεραπευτική δομή η οποία δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής της θεραπευτικής διαδικασίας στις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε ανθρώπου όπως αυτές διαμορφώνονται σε κάθε φάση κατα την εξέλιξη της θεραπείας.